понеделник, 14 декември 2015 г.

Греяно вино - как да си го приготвим.

Как да приготвим Греяно вино за Коледа.

Греяно вино
Как да приготвим греяно вино

    Виното – любимата напитка на хората от векове, присъства на празничните трапези по целия свят. С настъпването на зимата, все повече се обръщаме към неговите благотворни свойства за отпускане, загряване или лечение. Изключително популярна напитка за зимния сезон е греяното вино. В много западни страни традицията го е превърнала в неделима част от Коледната трапеза, както постните ясния са за българската. Във някои страни като Великобритания греяното вино задължително присъства на Коледните базари.

Традиционно греяното вино се приготвя от червено вино, като му се добавят ароматни подправки, плодове, ядки, захар или мед. Сервира се горещо, но може и топло.

Най-често използваните подправки за греяно вино са: канела, карамфил, кардамон, черен пипер, джинджифил, ванилия, като препоръчително е те да не са смлени, за да не се налага да прецеждате напитката. Плодовете, които се добавят към ароматната напитката с червено вино са ябълки, лимони и портокали. За още по-приятен вкус може да се прибавят орехи и стафиди. Важно при приготвянето е да не нагрявате виното до повече от 80 градуса, за да не кипне. Ако това се случи, то ще изгуби своите вкусови качества и полезни свойства.

Ето няколко най-популярни рецепти за това чудесно питие.

Класическа рецепта
1 бутилка трапезно червено вино,
5-6 карамфилчета,
мускатно орехче - количеството му е според вкуса,
60-70 г вода, 1 суп. лъж. захар.

Карамфилчетата, настърганото мускатно орехче се заливат с водата в джезве и се варят 1 мин., след което сместа престоява около 10 мин. Виното се излива в тенджерка и се поставя на огъня. Когато стане топло, в него се изсипва настойката от джезвето и се добавя 1 лъж захар. В никакъв случай виното не се оставя да кипне, а просто трябва да се свали от огъня достатъчно горещо. Може да се разлее веднага в чашките или да се излее в керамичен чайник.

Ябълково греяно вино
1 л червено вино,
чаша и половина захар,
2 ябълки,
15-20 зърна черен пипер,
канела,
4-5 зърна карамфил,
лимон.
Във виното се добавя захарта, нарязаните на кубчета ябълки и подправките и се довежда да кипене. Сваля се от огъня и се оставя за 10-15 мин. да поеме аромата. Прецежда се и се разлива още горещо. Във всяка чаша се поставя резенче лимон и по желание няколко кубчета ябълка.

Ароматно вино
1 бутилка червено вино,
1 чаша вода,
1 чаша мед,
1 чаша ром,
1 чаша захар,
карамфил, кардамон, канела, мускатно орехче по вкус.

В тенджерка се излива виното. Добавят се вода, мед, ром, захар и подправките. Всичко се кипва и прецедено се разлива горещо по чашите.

Зимна рецепта
1 бутилка червено вино,
1 л силен черен чай,
канела и карамфил по вкус.

В емайлиран съд се излива виното, а после и чая и се довежда до кипене, добавят се подправките и се оставя да поеме аромата им 2-3 минути.

Глинтвайн по немски
1 бутилка червено вино,
100 г захар,
5 г канела,
10 г карамфил,
100 г коняк,
лимон по вкус.

Поставя се на огъня виното, смесено с водата, захарта, канелата и карамфила и се нагрява до кипване. Оставя се да се отстои 10-15 мин., прецежда се, добавя се коняка и се разлива в предварително затоплени чаши. Във всяка чаша се поставя резенче лимон. Поднася се горещо (75-80° С).

Добрата стара рецепта
1 бутилка червено вино,
1, 5 чаши вода,
1,5 чаши ром,
0,5 чаша мед,
0,5 чаша захар,
8 карамфилчета,
по вкус – кардамон, канела, мускатно орехче, ванилия.

В емайлирана тенджерка се излива по 1,5 чаши вода и ром, добавя се по полоин чаша течен мед и захар (ако медът е кристализирал, може да се разтопи на водна баня). Добавят се подправките. Кипва се и се разлива горещо по чашите през цедка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар