четвъртък, 17 декември 2015 г.

Любопитни факти от Star Wars: The Force Awakens

Star Wars: The Force Awakens

THE FORCE AWAKENS
THE FORCE AWAKENS


А най-хубавото е , че можете да гледате "The force awakens", дори ако никога не сте гледали предишните шест филма. Представяме на вашето внимание няколко интересни факти, с които малко от вас са запознати.


1. "Дисни" са платили 4 млрд. долара, за да придобият пълни права върху Star Wars и залогът е наистина голям - както президентът им Боб Айгър предупредил режисьора Джей Джей Ейбрамс. Киностудията държала новият филм да бъде подарък за феновете и резултатът е не просто продължение, а и нещо като римейк.
Вероятно затова заглавието, с което бе популяризиран, не включва "Епизод VII". Предварителните изчисления сочат, че приходите от билети, играчки и други сувенири ще им възвърнат инвестицията още със "Силата се пробужда“.

2. За жанрово кино филмът е изпипан във всяко отношение - Джей Джей Ейбрамс събра отлични отзиви и за възродения "Стар трек". Тук са добавени не една-две щипки хумор, а цяла шепа, за което сме му признателни.
Зад Океана вече провъзгласиха "The Force Awakens" за триумф на феминизма, защото променя клишираните представи за героичната жена. А с жена начело на "Лукасфилм" - опитната Катлийн Кенеди, пред сагата (и "Дисни") лежи светло бъдеще.
Някои му предричат дори "Оскар" (филмът от 1977-а имаше седем номинации!), но с първите рецензии този ентусиазъм вече понамаля - защото версия 2015 не предлага нищо революционно в развитието на киното.
Американците не препоръчват деца под 13 години да гледат "The Force Awakens" без родителски надзор, което е излишно притеснение - едно време нямахме нужда от това.
3. Принцеса Лея вече е генерал Органа. На 59 актрисата е единствената от старите лица на космическата сага, при които следите от пластичната интервенция са видими... Когато била ангажирана за ролята 30 години по-късно, Кари Фишър получила и ултиматум да свали над 15 кг от теглото си - които вече е започнала да си връща обратно, ако съдим по снимката й от премиерата.
Принцеса Леа
Принцеса Леа 30 години по-късно, като Генерал Органа

За напълняването й обаче има здравословна причина - тя е диагностицирана с биполярно разстройство и трябва да контролира състоянието си с медикаменти, които дават този страничен ефект. Във филма актьорския си дебют прави дъщеря й Били Лурд, внучка на Деби Рейнолдс ("Аз пея под дъжда").
Били Лурд
Били Лурд

4. Най-големият Star Wars фен в актьорския състав е Гуендолин Кристи от сериала "Игра на тронове". Когато разбрала за новия филм, актрисата, висока 1,91 м, започвала всеки имейл до агента си с репликата: "Искам да съм в "Междузвездни войни"... Накрая била взета за ролята на капитан Фазма, командир на щурмоваците - първата жена във военната йерархия на Тъмната страна.

Капитан Фазма
Капитан Фазма


Фактът, че лицето й е скрито зад шлем, изобщо не я притеснява - тя засенчи всички на световната премиера не само с ръста си, а и с роклята "Оскар де ла Рента". Лично продуцентката Катлийн Кенеди обещава тя да има важна роля и в остатъка от най-новата трилогия.

Гуендолин Кристи
Гуендолин Кристи - Капитан Фазма


5. Имперските щурмоваци са сред първите персонажи, които се появяват на екран в старите "Междузвездни войни", но досега май не сме надничали под шлемовете им. Досега сме ги мислели за клонинги, подобно на армията от "Епизод II: Клонираните атакуват", но сега се подхвърля идеята, че поне някои от тях са нещо като еничари, зомбирани да се подчиняват на Империята и наследниците й от Първия ред.

Storm Troopers
Storm Troopers

6. First Order би могло да се преведе и като "Първия орден" (в смисъла на рицарски орден, каквито са и джедаите), но българският преводач Христо Христов е предпочел "Първия ред". И паралелите с Ислямска държава наистина са основателни...

First Order
First Order


7. Люк Скайуокър ще има роля и в продължението на "Силата се пробужда". Мистериозното му отсъствие от трейлърите се оказва напълно оправдано. Ще кажем само, че с тази брада прилича на младия Оби-Уан Кеноби (Юън Макгрегър), а когато е играл стария Оби-Уан Кеноби, сър Алек Гинес също е бил 63-годишен. Марк Хамил впрочем бил последният от тримата главни актьори в старата трилогия, който дал съгласието си да участва, като дори не подозирал, че го търсят за снимките на цял филм - мислел, че го викат за реклама или поредната среща с фенове.

Хан Соло, Люк Скайуокър, Принцеса Леа


8. Хан Соло е най-голямата звезда на филма - буквално. Единственият, влязъл в А-групата на холивудските актьори, той се откроява сред сравнително непопулярните имена. Харисън Форд обаче е на 73 и вероятно контузеният му глезен във втория ден на снимачната площадка е довела до по-значително объркване в графика на продукцията. А и инцидентът със самолета...
Актьорът обаче се проявява като герой, в тон с обещанието, което дал на режисьора. Когато Джей Джей го попитал как смята да заснеме сцените си, с цялото това тичане и екшън, отвърнал в свойствения си стил: "Ще го изиграя."

Хан Соло
Хан Соло


9. Ейбрамс напомня, че е създал успешни сериали, като дава епизодични роли на двама от поддържащите актьори в тях: Грен Грънбърг ("Фелисити", "Наричана още...") и Кен Люн ("Изгубени") - при това положителни. Грънбърг, който е познат и от "Герои", е приятел на Джей Джей от детинство и режисьорът му дава роли във всичките си филми, понякога дори най-незначителни. Тук обаче не е съвсем така.
10. Домнал Глийсън като генерал Хъкс... напомня едновременно сенатор Палпатин, преди да се превърне в Императора, и Гранд Моф Таркин. А също и Адолф Хитлер, на чийто възход като фюрер на нацистка Германия създателят на сагата Джордж Лукас е базирал предисториите си (Епизод I-III). 

Генерал Хъск
Генерал Хъск


11. Анди Съркис, който се е специализирал да играе компютърно-генерирани персонажи като Ам-гъл, Кинг-Конг и Цезар от "Възходът на Планетата на маймуните", отново влиза в подобна роля като върховния лидер Сноук.

Върховният лидер Сноук
Върховният Лидер Сноук


12. Подобно на Алек Гинес като стария Бен Кеноби в "Епизод IV: Нова надежда" (1977), тук също има носителка на "Оскар" - Лупита Нионго, отличена за второстепенна роля в "12 години в робство" (2013). Нейният персонаж Маз Каната е компютърно-генериран и истинското й лице остава скрито.
Актрисата, която иначе рекламира козметиката "Ланком" и бе обявена за най-красивата жена в света за 2014 г., няма нищо против - дори е благодарна за възможността да се превъплъти в герой, чиито физически характеристики са различни от човешките... На световната премиера в Холивуд тя носеше кутюрна рокля Alexandre Vauthier, а следващата й роля също е задкадрова - вълчицата от "Книга за джунглата".


13. БиБи Ейт обаче е истинската звезда на филма. Мъничкият дроид, който има сферично тяло и куполеста глава, напомня R2-D2 (защото дизайнът му е по скици за стария филм), по-нисък е от него, но също толкова симпатичен. За неразбираемия му език допринася с гласа си актьорът Бил Хейдър, а задвижването му - подобно на учителя Йода в старата трилогия - се прави от кукловоди.

BB-8
BB-8


14. Чубака, който външно е оприличаван на губер, също е ветеран в поредицата. В костюма на уукито - комбинация от козина на як и мохер, съшита ръчно така, че да мърда с движенията на тялото, сякаш е истинска космена покривка, - влиза британецът Питър Мейхю. Неговият великански ръст, достигнал 226 см, е резултат не от гигантизъм, а от свръхфункция на хипофизната жлеза в детските му години. На 71, напоследък той също имаше здравословни проблеми, смени ставите и на двете колена, а на премиерата се подпираше с бастун.

Chewbacca
Chewbacca


15. Саймън Пег, когото Джей Джей снима в "Стар трек", се появява и в "Силата се пробужда", където влиза в ролята на "трол" от пясъчната планета Джаку. Британският комик е и съсценарист на предстоящия "Стар трек: Отвъд", където изпълнява за трети път ролята на Скоти.

16. 86-годишният Макс фон Сюдов се присъединява към "Силата се пробужда" в епизодичната роля на Лор Сан Текка. Актьорът, родом от Швеция, е известен от класически филми на Ингмар Бергман, а след това играе в холивудски продукции "Заклинателят", "Флаш Гордън" и "Конан Варварина". Напоследък е участвал в "Робин Худ" (2010), сериалите "Тюдорите" и "Игра на тронове", а също така в снимания у нас "Версенжеторикс" (2001).

17. Малкият Уоруик Дейвис, който участва в "Завръщането на джедаите", се появява отново, но в друга роля. Във филма от 1983-та той беше още дете и влезе в костюма на еуок, а днес е едва на 45.

18. Това е първият филм, в който Джей Джей Ейбрамс не работи с композитора Майкъл Джакино, тъй като музиката на "Междузвездни войни" е запазена марка на Джон Уилямс.

83-годишният ветеран е най-номинираният за "Оскар" съвременен кинаджия - цели 49 пъти. (Само Уолт Дисни е с повече - 59). Държи и рекорда с най-много номинации при филмовата музика - 44. Печелил е статуетката пет пъти, три от тях с филми на Стивън Спилбърг ("Извънземното", "Челюсти" и "Списъкът на Шиндлер"), а също така с "Цигулар на покрива" на Норман Джуисън и за първите "Междузвездни войни", 1977 г.

19. Освен тримата главни актьори, уукито и двата дроида, още двама от оригиналните "Междузвездни войни" се завръщат в "Силата се пробужда": Тим Роуз в ролята на адмирал Акбар и Майк Куин (Ниен Нънб). Персонажите им не са от вида Хомо сапиенс.

20. Абу Даби, Исландия и Ирландия осигуряват най-мащабните пейзажи във филма, някои от които стават арена на зрелищни преследвания и битки.

Сцена от The Force Awakens
Сцена от The Force Awakens


21. Духът на "Междузвездни войни" е жив, тъй като вместо съвременните методи - снимки на зелен екран и компютърно-генерирани декори, - режисьорът държи на автентичните декори и реквизит, характерни и за старата трилогия, подобно на Джордж Милър в "Лудият Макс: Пътят на яростта" и Алехандро Гонзалес Иняриту в "Завръщането". Обратното се сочеше сред основните слабости на епизодите от предисторията, които размиваха границите между игрално кино и компютърна анимация.

22. Адам Драйвър, който е в ролята на новия Дарт Вейдър - Кайло Рен, не е единственият, размахващ светлинен меч. Дуелът му с Рей е най-любимата сцена на Харисън Форд от целия филм.

23. Непознатата досега Дейзи Ридли е запазила английския си акцент в ролята на Рей, вехтошарката от пясъчната планета Джаку, която е основният персонаж в "Силата се пробужда". За миналото й ще научаваме подробности и в следващите филми. Актрисата си спомня колко се разстроила, когато режисьорът Ейбрамс определил играта й като "дървена". Иска ни се други от колегите й също да си бяха взели бележка от подобен упрек...
На световната премиера в Холивуд тя носеше бяла рокля Chloé с гол гръб и предизвика сравнения с Кийра Найтли.

Дейзи Ридли
Симпатичната Дейзи Ридли


24. Сценарият, по който беше нает да работи Майкъл Арндт ("Мис Слънчице"), в крайна сметка е дело на самия режисьор и Лорънс Каздън, създал предишния Епизод VI - "Завръщането на джедаите", а също така "Похитители на изчезналия кивот" и... "Бодигард" с Уитни Хюстън. Освен това е написал "Империята отвръща на удара" (1980), който се смята за най-добрия филм от сагата, а сега, заедно със сина си Джо Каздън, създава предисторията на Хан Соло.

25. Джей Джей Ейбрамс е работил с Харисън Форд още в "Относно Хенри" (1991), режисиран от Майк Никълс. Тогава младият Джефри Джейкъб все още бил само сценарист.

26. Оскар Айзък, който играе пилота Поу Дамерън, нашумя в "Истинският Люин Дейвис", а следващата му суперпродукция е "X-Men: Апокалипсис", където влиза в ролята на злодея от заглавието, известен още като Ен Сабах Нур. Тази година той участва и в "Ex Machina: Бог от машината", който вече събира първите си награди, а е номиниран за "Златен глобус" с минисериала на HBO "Дръзки" / Show Me a Hero. Напоследък го гледаме и в реклама на известна марка уиски.

27. Джон Бойега, комуто е поверена главната мъжка роля - на ексщурмовака Фин, е роден в семейството на нигерийски емигранти в Лондон преди 23 години. Баща му е свещеник и искал синът му да тръгне по същия път, но още в детска възраст го поканили да учи в школо за талантливи деца, като му дали и стипендия. В театъра е играл Отело, филмът, с който става известен, е култовата фантастична комедия Attack the Block (2011), а следващата му роля също е във фантастика - по "Кръгът" от Дейв Егърс, редом с Том Ханкс, Ема Уотсън, Патън Осуалт и Карън Гилън.

John Boyega
Джон Бойега


Фактът, че толкова важен персонаж е от неговата раса, трасира пътя и за чернокож Джеймс Бонд. По червения килим преди премиерата на "Силата се пробужда" в Холивуд Бойега носеше черна ръкавица на дясната си ръка и обясни този жест като почит към Люк Скайуокър, който носи същата ръкавица в "Завръщането на джедаите".

BB-8 Kicks In
BB-8 Kicks In


28. Въпросът на Джордж Лукас към приемника му: "Какво се случва с внуците на Дарт Вейдър?" намира само частичен отговор в "Силата се пробужда". В книгите Хан Соло и Лея имат три деца: първородният Анакин и близнаците Джейна и Джейсън, които впоследствие влизат в конфликт. Брат и сестра, които се сражават един до друг със светлинни мечове, имаше в една скорошна реклама на батерии...
Лукас впрочем беше на премиерата, където седеше до Спилбърг и получи овации, придружени със ставане на крака.

Джордж Лукас
Джордж Лукас


Все още остават и много въпроси, които ще получат отговори едва през 2017 г. Тогава се очаква Епизод VIII с режисьор и сценарист Райън Джонсън ("Looper: Убиец във времето", "Тарикатите Блум").
29. Завръща се и "Хилядолетният сокол". Товарният кораб на Хан Соло, оприличаван някога на хамбургер и сапунерка, отново влиза в престрелка с имперските TIE-изтребители.
Milleniuum Falcon
Хилядолетният Сокол
Няма коментари:

Публикуване на коментар