четвъртък, 24 декември 2015 г.

Да помогнем на планетата Земя да диша.

Да опазим природата.

да опазим природата
Да опазим околната среда

В ежедневието си човек прави стотици неща, с които съзнателно или не
, нанася трайна вреда на планетата на която живеем. Имайки в предвид наболялата вече тема за вредата, която хората нанасят на Земята, решихме да ви дадем няколко полезни съвета, как да опазим природата и себе си.



Какво може да стори всеки един от нас, за да предотврати измененията в климата.



Да сложим край на бедността и мизерията, да се борим с неравенството и несправедливостта, да спрем климатичните изменения... Всички тези цели са важни и изискват сътрудничество между правителства, международни организации и лидери. Изглежда обаче невъзможно да имаме индивидуален принос към осъществяването им.


Ниво 1: Докато си лежите на дивана

be green
Be Green


- Пестете електричество, като включвате елуредите в разклонител и ги изключвате напълно, когато не ги използвате - компютъра също.

- Откажете хартиените фактури и започнете да плащате сметките си онлайн или по мобилен път. Ще спасите много дървета.

- Недейте само да харесвате, а и споделяйте - особено когато видите статия или друг материал на общественозначима тема като правата на жените или климатичните промени.

- Забравете принтера. Видяхте нещо онлайн, което трябва да запомните? Сложете отметка в браузера.

- Изключвайте осветлението. Вашият телевизор или компютърният екран светят достатъчно, така че изгасете лампите, ако не се нуждаете от допълнителна светлина.

- Направете си онлайн проучване и купувайте само от фирми, за които знаете, че имат практики за устойчиво развитие и не вредят на околната среда.

Ниво 2: В домакинството си

пестете електричество
Пестете електричество.


- Сушете прането на простора, не в машина, а пералнята пълнете до максимално позволеното. Същото се отнася и до косата ви - избягвайте сешоара.

- Вземайте си душ вместо вана, чието пълнене изисква повече вода, отколкото душ с продължителност 5-10 минути.

- Яжте по-малко месо и риба. За да ги имаме на трапезата си, са необходими повече природни ресурси, отколкото за растенията (плодовете и зеленчуците). Всъщност повечето въглеродни емисии на хранително-вкусовата промишленост не идват от транспортирането, а от производството, особено на червени меса и млечни изделия (заради парниковия газ метан, отделян при гледането на крави и овце).

Според изследване на "Карнеги Мелън" едно домакинство, което замени 30% от калориите от червени меса и млечни продукти с комбинация от пилешко, риба и яйца, спестява повече въглерод от домакинство, което консумира храни местно производство в продължение на година, отбелязва "Ню Йорк таймс".

- Замразявайте пресните храни и недоизяденото количество от закуската, обеда или вечерята, ако нямате възможност да ги изконсумирате, преди да се развалят. Същото се отнася за храната, която си купувате за вкъщи или чрез доставка, ако знаете, че на другия ден няма да ви се яде от същото. Ще спестите както храна, така и пари.

- Компостирайте хранителните отпадъци.

- Рециклирайте материали като хартия, пластмаса, стъкло и алуминий - така градските сметища няма да се разрастват прекалено бързо.

- Опитайте се да купувате стоки с минимум опаковка.

- Избягвайте да включвате фурната предварително, освен ако не ви трябва определена температура за печенето. Пускайте я с поставянето на тавата вътре.

- Уплътнете прозорците и вратите, за да повишите енергийната ефективност.

- Заменете крушките с енергоспестяващи, а старите електроуреди - с нови, които изразходват тока по-икономично.

- Ако имате възможност, инсталирайте на покрива си соларни панели.

- Сложете килими и черги на пода - така домът ви ще остане топъл.

- Не изплаквайте чиниите, преди да ги сложите в съдомиялната.

- Върнете се към пелените за многократна употреба или използвайте памперси от марка, която се разгражда по-бързо, отговорна към околната среда.

- Почиствайте снега пред дома си на ръка, с лопата за сняг. Избягвайте да пускате снегорин, които освен това е и шумен.

- Използвайте кибрит - за неговия пламък не се изисква газ като при запалките.

Ниво 3: В квартала

- Пазарувайте от кварталните магазини. Подкрепата за тях запазва работните места и спестява шофирането до по-далечни магазини.

- Купувайте умно - планирайте какво ще сложите на масата, правете си списъци и избягвайте да правите импровизирани, импулсивни покупки. Не се поддавайте на маркетингови трикове, които ви карат да вземете повече храна, отколкото ви е необходима, особено стоки с по-ниска трайност. Може да ви излезе по-евтино, но в крайна сметка, ако се наложи да изхвърлите част от това количество, не пестите нищо.

- Купувайте плодове и зеленчуци с неправилна форма, които не влизат в стандартите за размер, форма или цвят.

- Когато сте на ресторант и си поръчвате морски дарове, питайте дали са от устойчив риболов. Дайте да се разбере, че бихте предпочели храна, която не вреди на Световния океан.

- Карайте колело, ходете пеш или хващайте градския транспорт. Качвайте се в автомобила само когато се съберете повече хора.

- Използвайте бутилки за вода и чаши за кафе за многократна употреба. Така ще намалите изхвърлянето на отпадъци и може дори да спестите пари.

- Когато правите покупки, си носете пазарска чанта и отклонявайте предложението да си купите найлонова торбичка.

- Не грабвайте много салфетки, а само колкото ви трябват. Нямате нужда от цял куп хартия, за да си изядете храната, която сте си взели за навън.

- Пазарувайте от втора употреба. Новите дрехи не са непременно и най-качествени.

- Поддържайте автомобила си в добро състояние и той ще отдава в атмосферата по-малко отровни газове.

- Дарете вещите, които не използвайте. Благотворителните организации ще намерят нов живот за старите ви дрехи, книги и мебели.

- Ваксинирайте себе си и децата си. Личната превенция от болести допринася за общественото здравеопазване.

- Гласувайте и се възползвайте от правото си да избирате лидерите на страната си и местната общност.

И не забравяйте, че всичко е в нашите ръце.
save the world
Save the planet

Няма коментари:

Публикуване на коментар