вторник, 13 октомври 2015 г.

НЗОК: пръстовите отпечатъци за влизане в болница

Вече ще влизаме в болница само срещу пръстов отпечатък ?


Пръстов отпечатък
Влизане в болница с пръстов отпечатък ?



НЗОК подкрепя въвеждането на пръстов идентификатор за постъпване в болница. Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на Касата. След въвеждането на чекирането с лични карти, болниците вече са спестили общо около 10 милиона лева, съобщи БНР. Системата с лични карти обаче се заобикаля, заради което Касата одобрява идеята за пръстов идентификатор.

Станимир Хасърджиев обясни след заседанието, че досега за чекиращата система за вход в болница Здравната каса е инвестирала 50 000 лева, като разходът на болниците средно за четци е бил 1,4 милиона лева. Месечно от чекиращата система досега е изчислено, че са спестени около 1,5 милион лева.

Ако се въведе пръстовият идентификатор, гражданите ще могат да контролират какво се случва с техните пари. Става дума не за пръстов отпечатък, а за биометрични данни, така че няма да се събират пръстови отпечатъци от хората, съобщи Хасърджиев, а ще се генерира код от системата. Това ще е по-евтин и ефикасен начин, защото ще се надгради досега съществуващата чекираща система, обясни още той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар