събота, 10 октомври 2015 г.

За БИРАТА и различните видове БИРА

Бира с приятели
Биричка

#Бира
(#Beer, #Bier, #Bière, #Birra, #Пиво, #Piwo, #Cerveza, #Öl, #Øl)


За #бирата, видовете #бира и #приятелите.


Кой не обича да гледа #футбол с приятели и каса бира. Това е любимото питие
на голяма част от българите и не само. Това е третата по популярност напитка в света след водата и чая. Нарича се още пиво и е най-старата и най-консумирана алкохолна напитка. 

Най-големите пазари на бира са Китай, САЩ, Германия, Русия и Бразилия. Страната с най-голяма употреба на този вид алкохол на глава от населението се явява Чехия

Произвежда се чрез варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнени култури - най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж, царевица, ориз,овес, сорго, лимец и коноп. За ферментацията спомага ферментационна мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант.

Друг е въпросът, колко точно от тези натурални съставки присъстват в процеса на производството на бира в днешно време.

Но нека поговорим за огромното разнообразие видове бира.



Не съществува единна система на класификация на отделните видове бира в цялото им разнообразие. Мненията на различни европейски и американски автори се разминават по въпросите на класификацията.

Според начина на ферментация:

В САЩ и повечето европейски страни основната класификация на типовете бира е според начина на ферментация. Съгласно този критерий повечето видове бири се подразделят на типовете лагер и ейл.

Ейл

Ейл ферментира в горната част на контейнера и при по-високи температури (15-25 °C) с използване на дрожди (Saccharomyces cerevisiae) за висока ферментация. Различните видове ейл често имат плодов привкус и по-високо алкохолно съдържание и се отличава с по-силен аромат и по висока плътност в сравнение с лагера.
Лагер

Ла́гер е най-разпространения в света тип бира - повече от 90 % от комерсиалните видове бира са лагер. При производството на лагер се използват дрожди (Saccharomyces uvarum или Saccharomyces carlsbergensis) за долна ферментация. Процесът протича при ниски температури - около 5-15 °C, след това за дълго време бирата се съхранява при температура от около 0 ° C - през това време тя изсветлява и се насища с въглероден диоксид. Този процес се нарича отлежаване или лагеруване (от немски език). Като цяло процесът на ферментация е по-бавен, а бирата е по-лека, с по-малко аромати и задължително се консумира силно изстудена.

Ламбик

Ламбик е белгийска бира която се прави в района на Брюксел чрез спонтанна ферментация с диви дрожди, които виреят само там. Тази бира е изключително ароматна.

Хибридни и специални бири

Хибридни бири — производството им е свързано с комбиниране на съставки и технологии, характерни за различни типове бира. тази група включва :

Хибридна амбър (кехлибарена) бира: Северногерманска алт бира, Дюселдорфска алт бира и Калифорнийска обикновена бира;
Хибридна светла бира : Крийм ейл, Блонд ейл, Кьолш, Американска пшенична бира и Американска ръжена бира
Специални бири — към тази категория се отнасят необичайните по състав, технология и обединяващи белези видове бира, а също така и бирите с различни добавки и родствените на бирата напитки на основата на ферментация. В тази група попадат : Айс бира, Брауншвайгер Муме, Истински ейл, Келер бира, Коледна бира, Парна бира, Дампф бира, Пейл ейл, Плодова бира, Пушена бира, Раух бира, Латцен бира, Щике алт, Допелщике алт, Мюнстер алт, Цвикел бира, Цойгел бира, Щайн бира, Сахти,Радлер, Абатска бира, Трапистка бира, Био бира, Безалкохолна бира, Жива бира, Пшенична бира,Ръжена бира, Динкел бира (бира от спелта), Емер бира (бира от лимец).

Според цвета

Класификацията на бирата по цвят е широко разпространена в Източна Европа и Русия, а също така и в някои западноевропейски страни като Испания. Различават се тъмно, светло, червено и бяло пиво (бира).

При производството на тъмна бира се използва препечен малц. Цвета на бирата се определя от степента на изпичане на малца и количеството тъмен малц, използван при варенето. Най-тъмните сортове малц не могат да се използват самостоятелно без светли сортове, тъй като при изпичането си губят ензими, необходими за озахаряване на течността.

Отчетлива съпоставка според цвят и способ на ферментация е невъзможна : пр. тъмната бира може да бъде както ейл, така и лагер.

Според вида малц

Преобладаващия сорт бири в света се правят от ечемичен малц. В някои видове бира ечемичения малц частично се заменя с малц от други зърнени култури. В резултат на използването на такъв малц се получават съответно пшенична бира, ръжена бира, оризова бира, царевична бира (напр. тесгуино, хапосю)

Все по често големите пивоварни заменят голям процент от малца с немалцована царевица, като по този начин намаляват качеството и цената на своя продукт.

Съществуват също така и екзотични напитки като така наречените бананова бира, млечна бира, плодова бира и билкова бира, но в болшинството случаи тези напитки от традиционна европейска гледна точка трудно могат да бъдат наречени бира.

АМИ #МЕЗЕТО !?

Бира с мезе


Тази част разбира се не е за подценяване. Какво е една бира без подходящо мезе.... Повечето българи обичат да консумират бирата с разнообразни разядки и храни, често предлагани във всеки роден супермакет или квартално магазинче - ядки (за предпочитане фъстъци :D ), луканка, салам, кренвирши и различни колбаси, туршия, салатка, зрънчо, чипс, пуканки и още много, различни, та чак безумни неща.

Но нека видим, кои са най-подходящите мезета според http://www.mensfitness.com/  .

1. #Суши



2.Сандвичи и #пица

Пица и сандвичи

3.#Пиле, #риба, #спагети

Бира с пиле

4.Любимите ни пържени #картофки

Пържени картофи


5. Телешки, печен #стек

Телешки стек



И в заключение ще цитираме някои светски личности към бирата:



"Milk is for babies. When you grow up you have to drink beer."

Arnold Schwarzenegger



"He was a wise man who invented beer."
            Plato



"I'm an old-fashioned guy... I want to be an old man with a beer belly sitting on a porch, looking at a lake or something."
          Johnny Depp



На един дъх

Няма коментари:

Публикуване на коментар